IFS – International Food Standard
Mezinárodní Německo-Francouzský standard IFS sjednocuje požadavky a principy provozů typu cash and carry, neboť všechny tyto provozy bez rozdílu by měli být schopny zajistit nezávadnost produktů, které nabízejí. IFS pomáhá zajistit přehled a naplňování všech zákonných bezpečnostních požadavků a nabízí obchodním partnerům takových provozů jistotu standardizovaného zacházení s nabízenými produkty. Tak jako v případě BRC se Inspekce provádějí nezávislými certifikačními institucemi.
BRC – British Retail Consorcium Scheme
Tato norma vznikla ve Velké Británii za účelem sjednocení náročných auditů, které se lišily v mnoha ohledech a na dodavatele kladly vysoké zejména cenové nároky při kontrolování kvality a nezávadnosti potravin.
V roce 1998 proto došlo ke spojení britských maloobchodníků a byla vytvořena jedna společná norma pro celý sektor, tedy BRC (British Retail Consorcium Technical Standard and Protocol).
Tato norma specifikuje požadavky pro dodavatele, na nezávadnost a bezpečnost dodávaných produktů, kteří jsou přímými dodavateli maloobchodníků.
Inspekce se provádějí nezávislými certifikačními institucemi. Výrobce nebo dodavatel musí projít pouze jednou kontrolou a vystavit jednu zprávu všem odběratelům. Maloobchodníci nemusí již sami provádět inspekce a mohou nabídnout zákazníkům větší záruku kvality a výrobních/dopravních podmínek značkových produktů.
Oba výše uvedené standardy patří mezi požadované principy v dodavatelských pozicích u mezinárodních obchodních řetězců.
Co zavedení systémů IFS a BRC přinese:
- plánovat, zavádět, řídit, udržovat a aktualizovat systém řízení bezpečnosti produktů
- dokázat shodu se souvisejícími zákonnými a jinými legislativními požadavky týkající se bezpečnosti produktů
- zjistit požadavky zákazníků týkající se produktů a zvýšit jejich spokojenost
- sdílet strategii bezpečnosti a nezávadnosti produktů se svými dodavateli
- zákazníky a jinými zainteresovanými stranami
- zajistit, že se organizace řídí ustavenou politikou bezpečnosti produktů